Trendovi & inspiracija

12.01.2016.

50 Shades of Grey Penthaus Kristijana Greja

Knjiga "50 nijansi sive" prodata je u 125 miliona primeraka širom sveta. Zaludela je mnogo više žena od tog broja i učinila Kristijana Greja jednim od najintrigantnijih i najprivlačnijih muškaraca današnjice, iako nije stvaran. Kada je snimljen film, Kristijan je, iz maglovitih obrisa, čije je konture postavljala mašta čitalaca, prešao u realan oblik. Isti je slučaj i sa njegovim penthausom u Sijetlu, koji je jedna od ključnih lokacija događaja koji se pletu oko glavnih likova.

Koncept od koga se krenulo u oblikovanju enterijera, bio je onaj koji će fizički artikulisati osobine glavnog junaka. Formiran je tako da predstavi sve ono što je Kristijan Grej. Moderan, hladan, izuzetno skup i luksuzan. Prostor je čist, sa sugestivnim izborom materijala, boja i detalja.

Dnevni boravak je otvoren i prostran. Dominira mermer, kojim su obloženi podovi. Prozori sežu od poda do plafona, pružajući impresivan pogled na grad. Ovi elementi čine osnovu, koju će upotpunjavati dizajnerski komadi nameštaja i pažljivo birana umetnička dela.

Sve što se postavlja u prostor, postavlja se sa mnogo pažnje i promišljanja. Kao kada se u galerijskom prostoru pažljivim izborom formira postavka izložbe. Ova postavka bi nosila naziv Kristijan Grej. Stan je neopterećen nameštajem, dovoljno je prostran da svaki komad ima tretman malog umetničkog dela. Nameštaj je unikatan, dizajnerski, dostupan retkim srećnicima. Sve vreme naglašava materijalni status vlasnika. U velikoj meri zlatne površine plešu svoj ples sa mermernom podlogom, stvarajući efekat luksuza, života na visokoj nozi, izdvojenosti od mase.

Ono što kroz tok priče postaje evidentno jeste činjenica da iza površine satkane od opsesivne kontrole, biznisa, luksuza i odsustva emocija, leži još slojeva. Kroz odnos sa Anastazijom, Kristijan Grej, možda po prvi put, pokazuje svoje emotivne kapacitete. On je, negde ispod strogo kontrolisane površine, nežan, romantičan, sposoban da pređe hiljade milja kako bi video ženu koju voli.

Na drugi pogled, ovo se može pročitati i u njegovom životnom prostoru. Postoje detalji koji odaju ovu stranu ličnosti Kristijana Greja. Cveće na centralnom stolu se menja svaka tri do četiri dana.

U dnevnom boravku, hladnoću i strogost mermera na jednom mestu prekida tepih koji na neverovatan način sugeriše Kristijanovu drugu stranu. Postavljen je ispod dela prostorije koji je rezervisan za sofe. Mesto koje je lično, rezervisano za komunikaciju, uspostavljanje kontakata. Svojom predivnom indigoplavom bojom formira teritoriju na kojoj se usporava, opušta, na kojoj se razbija strogost luksuza, a otkriva njegova nežna, taktilna strana.

Papilio_Bogata

Ovakav tepih će stvoriti utisak da ste po podu dnevne sobe postavili pliš. Ambijent će doslovno postati blistav i svetlucav.

Ligne Pure_Reflect

Koristite pristup Kristijana Greja. Koliko god uživali u luksuzu, minimalizmu, kontrolisanim i čistim prostorima, dozvolite da senzualnost razbije stroge okvire.