Trendovi & inspiracija

13.01.2016.

Maroko

Kraljevina Maroko, na severozapadu Afrike, kroz svoju dugu istoriju, mamila je mnoge osvajače. Početkom XX veka uspostavljen je francuski protektorat, koji je sa sobom doneo uticaje. Maroko je spojio afričke tekovine sa evropskim.

Maroko je zemlja koja objedinjuje kontraste. U njemu su i Sahara i Atlantski okean i visoki vrhovi planine Atlas. Prepun je kulturnog nasleđa, tradicije i istorije.

Stara i nova arhitektura se prepliću. Među njih se uvlače pijace, kao žile kucavice gradova. Izgledaju kao pravi lavirinti sačinjeni od ulica, koje ispunjavaju mirisi, boje, arome, gužva i buka. Granice kopna i okeana povlače predivne plaže. Tako izgleda slika Maroka.

Maroko je crvena zemlja, zemlja sunca i pomorandži. Maroko objedinjuje prošlost, sadašnjost i budućnost.

Podstiče sva čula. Mirisima, aromama, bojama. Kolorit Maroka je neverovatan. Snažan i drugačiji. Maroko je zemlja koja u sebi sakriva čaroliju. Mističan je, živ, tajanstven i uzbudljiv.

Dinamika, kolorit i likovnost Maroka preneta je na neverovatne oblike vrata, živopisnu keramiku i čuvene tepihe.

U selu Ait Ben Had, koje je pod zaštitom Uneska, u kome nema novih uticaja, žene se bave isključivo izradom tepiha. Mistične i bajkovite priče ispredaju drevnim šarama tepiha. Njima saopštavaju svoja verovanja, sreću, tugu, nadanja i stremljenja.

Maroko, kapija pustinje na severu, sačinjena je od boja i šara.

Odaberite tepihe inspirisane Marokom i unesite u svoj dom deo ove magične zemlje fatamorgana, oaza i kamila. Ispuniće prostor magijom, poput one koju u sebi krije leteći ćilim.

Papilio_Riad

Papilio_Namada